"COMPROMÍS PEL PAÍS VALENCIÀ. SENSE PACTE NO HI HA CANVI. ACORD JA"


Milers d’sms s’estan enviant durant el dia de hui amb aquest reclam cívic. Aquesta ha estat la forma de simbolitzar el manifest instant a un acord valencianista i de progrés als partits polítics immersos en negociacions que han presentat hui les principals entitats cíviques del País Valencià. Acció Cultural, Escola Valenciana, Valencians pel Canvi, Xúquer Viu i la Societat Coral el Micalet han fet públic el document "Crida al Compromís per un Canvi al País Valencià", i alhora les primeres tres entitats han presentat la campanya mediàtica que enviaran a tots els seus socis i simpatitzants. 

 


Manifest


CRIDA AL COMPROMÍS PEL PAÍS PER UN CANVI AL 2007


 


El balanç de la darrera dècada de govern autonòmic mostra importants retrocessos en matèria de llengua i cultura, ordenació territorial, ensenyament, serveis socials i economia. A més, s’ha fomentat un clima profundament antidemocràtic, amb la negació d’espais públics per a la realització d’actes culturals, els intents de censura d’una oferta televisiva plural, la utilització política de la llengua i el no reconeixement de la seua unitat (la persecució de la denominació de “català”), i la permissivitat davant tota mena d’agressions –verbals i físiques- a seus de partits polítics i entitats culturals, a llibreries i a la universitat. S’ha planificat la destrucció deliberada del territori i l’espoli dels seus recursos amb constants agressions al medi ambient, especulació de la terra i de l’aigua, destrucció del paisatge, de la natura i del patrimoni cultural.


 


Tot això ha anat acompanyat del menysteniment dels milers i milers de ciutadans que, de forma reiterada, han mostrat la seua crítica a la política del govern autonòmic respecte algun dels àmbits abans esmentats. Aquest balanç es tanca amb l’aprovació d’una reforma estatutària que significa un retall real del nostre autogovern.


 


Davant d’això, la nostra conclusió només pot ser una: cal un canvi en el govern autonòmic valencià, i cal que aquest canvi no siga només de sigles, sinó, sobretot, de polítiques concretes. I per fer possible aquest canvi, és necessari el treball conjunt de les entitats cíviques i dels partits polítics.


 


Les entitats cíviques dels més diversos àmbits no només hem organitzat mobilitzacions importants –només cal tenir presents les manifestacions del 25 d’Abril, les Trobades d’Escoles en Valencià, o les diverses convocatòries en defensa del territori-, sinó que ja fa anys que impulsem una línia de treball unitària que deixe de banda les legítimes diferències i interessos particulars en benefici dels interessos generals del país: d’aquest treball han nascut el Compromís per l’Estatut o el Compromís pel Territori, entre d’altres plataformes, i el suport i ajuda mútua en el cas de les més importants iniciatives de cada entitat.


 


Pel que fa referència als partits polítics, es pot afirmar que no hi haurà, ara per ara, majories absolutes alternatives a la majoria absoluta de la dreta, fet que converteix en necessari un acord de les forces polítiques que defensen els valors de país i progrés. Com s’ha de concretar aquest acord és una decisió que correspon als partits que l’han de realitzar, i les entitats respectem aquest àmbit, de la mateixa manera que reclamem respecte a la nostra autonomia. Però la necessitat d’un acord és un fet objectiu i, per tant, un reclam profundament compartit per totes les entitats sotasignants i milers i milers de valencians i valencianes. Tot i això, aquest acord no s’ha concretat encara, i el calendari s’imposa, si volem fer possible el canvi necessari el 2007. Cal fer visible, el més aviat possible, un pacte real, útil i efectiu pel nostre País.


 


És per tot això que els sotasignants fem una crida pública als partits que defensen els valors de país i progrés al compromís efectiu per un canvi al País Valencià, compromís que s’ha de concretar en un acord d’aquests mateixos partits. No demanem més que el que ens demanem a nosaltres mateixos: la priorització dels interessos generals per davant dels particulars, i la concreció d’aquesta filosofia en un acord de treball unitari concret, com hem fet les entitats tantes vegades i en tants àmbits els últims anys.


 


Entitats cíviques i partits polítics tenim, cadascú en el seu àmbit, una responsabilitat per a generar un canvi el 2007. Senzillament, es tracta de ser a l’alçada de les circumstàncies i demostrar que tenim la maduresa que exigeix un COMPROMÍS AMB EL PAÍS.


 


 


Francesc de Paula Burguera, Valencians pel Canvi


Tonetxo Pardiñas, Societat Coral El Micalet


Eliseu Climent, Acció Cultural del País Valencià


Diego Gómez, Escola Valenciana


Elvira Mondragon, Xúquer Viu



 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: