MÉS DE 30.000 PERSONES EN EL TERCER CAP DE SETMANA TROBADES

Fins a quatre Trobades havia organitzat per a hui diumenge Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua. Finalment s’han celebrat amb èxit tres Trobades que han reunit al llarg de tot el dia a 33.000 persones a Santa Pola, València i la Vall d’Uixó. La Trobada de Sagunt ha quedat ajornada per al proper dimarts ú de maig. El president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, ha qualificat la jornada com “un èxit”, alhora que ha exigit al polítics que “prenguen nota dels milers de persones que veuen el valencià com la llengua del futur, que després de 300 anys i malgrat tots els entrebancs hi ha un gran sector de la població que vol més recolzament al valencià i a la identitat dels valencians”

El president d’Escola Valenciana ha criticat un cop més la no assistència ni recolzament a les Trobades de cap representant polític del govern valencià, alhora que ha advertit que “Escola Valenciana no cessarà en pressionar a l’administració, siga del color polític que siga, per a garantir els drets dels valencianoparlants”. Gómez ha denunciat que “després de 24 anys de la LUEV no tenim una televisió plenament en valencià, només una quarta part de l’alumnat comencen l’escolarització en valencià, als instituts un 35% dels professors no està capacitat per donar classes en valencià, les línies en valencià a la universitat s’incompleixen diàriament i només el 20% dels crèdits s’oferten en valencià, no hi ha premsa diària en valencià, s’exigeix l’anglés però no el valencià com a condició per treballar als ajuntaments, no hi ha cap suport al cinema en valencià, els grups que canten en valencià són ignorats institucionalment…i per tot això –ha afegit- cal continuar treballant, i en Escola Valenciana tenim clar que “El Futur és Nostre”.  


Les Trobades d’Escola Valenciana o Festes per la Llengua es caracteritxzen per la seua cohesió territorial de sud a nord del País Valencià, i hui ha estat una mostra ben clara. Des de Santa Pola a la Vall d’Uixó, passant per València s’ha fet sentir la frase El Futur és Nostre, nou lema de les Trobades 2007. 


A València, més de 15.000 persones, tot i la previsió de pluges, s’han desplaçat al barrri de Sant Marcel·li per acudir a la vintena edició de la Trobada a la ciutat. La jornada s’ha encetat amb l’habitual i multitudinària cercavila, encapçala pel president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, i la presidenta de la coordinadora de València ciutat (CAPPEPV), Laura Font. Junt a ells, representants de la universitat, partits polítics i sindicats. Entre d’altres, s’ha acostat a la Trobada de València Enric Morera (BLOC), Joan Ignasi Pla (PSPV), Carmen Alborg (PSPV), Agustí Cerdà (ERPV), Manolo Picó (CCOOPV) i Vicent Mauri (STEPV) 


Després de la cercavila han tingut lloc els habituals tallers i exposicions que s’han allargat fins les  14h, quan ha arribat l’hora de la paella gegant. L’acte ha clos a les 18h amb el concert de La Gira-Festival Itinerant de Música en Valencià a càrrec del jove  grup de Sant Marcel·li The Skafeinats.  


En total, han participat 55 centres educatius que han organitzat 87 tallers. També hi han estat presents associacions de tota la ciutat, com ara la Societat Económica de Amics del País, qui va premiar en el seu concert anual a l’Escola Valenciana. Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, s’ha mostrat “molt satisfeta per l’assistència i l’organització de l’acte, ja que tot i al previsió de pluja la Trobada ha estat un èxit”. 


Més al nord, a la Vall d’Uixó l’amença de pluja s’ha fet real a mig matí. No obstant, l’organització havia habilitat el pavelló municipal i una carpa gegant  per celebrar la Trobada. Tot i la pluja, tots els centres educatius previstos han assistit, un total de 65. Això ha possibilitat repetir sorprenentment  les xifres d’assistència de l’any passat: prop de 12.000 persones han acudit a la vintena edició de les festa per la llengua a Castelló. Aquesta Trobada ha comptat amb l’organització de 180 tallers i ha recordat de forma especial el 75 aniversari de les Normes de Castelló. Natxo badenes, president dela coordinadora de les comarques de Castelló ha volgut agrair el compromís dels centres educatius que tot i la pluja no han estat tots presents de forma multitudinària”. 


Divendres es va haver d’anul·lar per la pluja el concert de la Gira a la Vall d’Uixó, que finalment se celebrarà demà dilluns amb l’actuació dels grups La Gossa Sorda, CRIM i SI+No.  


Al migjorn valencià, l’Associació Cultural l’Antina ha organitzat a Santa Pola la seua XV Trobada. Més de 6000 persones han assistit a aquesta festa per la llengua que ha començat com ja és habitual amb una Despertà i que ha seguit amb tallers, cercavila, animacions i ha finalitzat amb una traca final. Hi han participat 18 centres educatius que han organitzat 60 tallers. En aquest cas ha lluit el Sol, i Salvador Valero, representant del Tempir, ha destacat “l’afluència de gent que consolida el projecte de les Trobades al migjorn valencià”.  


A totes les Trobades s’ha repartit de forma massiva el butlletí de notes d’aquesta legislatura a la Conselleria d’Educació, campanya que Escola Valenciana ha presentat per a les Trobades 2007. El balanç elaborat per la comissió educativa d’Escola Valenciana és: Necessita Millorar.  


D’altra banda, la Trobada de Sagunt s’ha ajornat per la pluja, i es celebrarà dimarts. Podeu consultar la programació a: www.fev.org 


A més, el divendres pel matí va tenir lloc la Trobada de Secundària d’Alacant a la UA, que va comptar amb diverses activitats i tallers adreçats a estudiants de més edat, i amb el concert de La Gira dels grups Mugroman i Tinc Ladilles. 


Escola Valenciana ha superat ja els 100.000 assistents a les Trobades 2007 que ja s’han celebrat al Verger, Quatretonda, Sueca, Puçol, Alacant UA, València, la Vall d’Uixó i Santa Pola. Les properes Trobades se celebraran el proper 12 de maig, a Beniparrell i Piles. Aquesta data La Gira també viatja a Barcelona per a fer dos concerts itinerants amb els grups valencians Aspencat, Skalissai, Sva-ters i la Gossa Sorda. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: